Tuesday, January 13, 2015

Pavlova!!

Segala jenis pencuci mulut yang berperisa buah adalah kegemaran aku. Tak kira la koktel,puding atau kek buah sekali pun yang dihidang,aku sangat mudah tergoda.

Pavlova. Pertama kali aku makan pavlova masa tahun tiga (hampir 3 tahun lepas). Rakan sekelas yang belikan. Suapan pertama sudah cukup untuk buat aku jatuh cinta dengan pavlova. Manis, masam,crunchy. Gabungan yang cukup sempurna.

Memandangkan pavlova agak mahal dan tak semua kedai kek ada jual pavlova, aku hanya mampu pendam perasaan. Sekali sekala bila dapat gaji,boleh la beli pavlova sebagai ganjaran diri sendiri.

Ramai yang cakap susah untuk buat pavlova tapi dua minggu lepas aku terdetik untuk buat sendiri. Rupanya tak ada la susah sangat,cuma leceh sikit. Ada teknik yang tersendiri. Penyediaan barang-barang yang diperlukan tidak melibatkan modal yang besar.

Barang-barang yang diperlukan adalah;
-3 biji putih telur
-3/4 cawan gula ising
-1 sudu esen vanilla
-1 sudu tepung jagung
-1 sudu cuka makan.

Untuk toping pula cuma memerlukan whipping cream dan buah-buahan.

Cara-caranya boleh tengok blog2 lain ye. Lagi detail dan selamat sebab aku masih bereksperimen dengan cara membuat pavlova. Taip je 'cara membuat pavlova' dan anda akan temui banyak blog menarik. Siap ada gambar lagi. Untuk lebih selamat,tengok kat Youtube je.😁😁😁

Pertama kali aku buat pavlova adalah pada 25hb disember 2014.
Ini adalah percubaab pertama. Rasa oke cuma tak crunchy. Memang agak kecewa sebenarnya. Tapi housemate suka. Semestinya aku la yang tolong habiskan.

Hari ni nasib aku agak bernasib baik sebab pavlova agak crunchy. Boleh la dikatakan puas hati cuma masih boleh diperbaiki. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment