Sunday, February 1, 2015

Broga Hill

Kali pertama aku pergi ke Broga adalah semasa semester ke-7 di UPM. Masa tu tengah praktikal di sekitar Serdang. Aku pergi dengan seorang kawan dengan menaiki motor. Bergerak sekitar 4 pagi dan kami sempat solat subuh di stesen petronas berhampiran. Mungkin disebabkan semangat berkobar-kobar,laju je kami mendaki sampai ke puncak. Seronok.

Kali kedua aku pergi dalam group lebih kurang 5 orang. Pendakian agak slow tapi kami masih berjaya ke puncak. Kali ni kami sampai lebih awal dan sempat solat di hentian pertama.

Kali ketiga aku pergi dalam group juga dan kali ni kami hanya sempat sampai ke hentian pertama sahaja.Semput. Mungkin disebabkan sudah lama tidak melakukan aktiviti lasak sebegini.

Pagi tadi merupakan kunjungan ke-4. Tiba-tiba seorang rakan teringin ke sana. Kami pergi dalam group jugak. pendakian kali ni jauh lagi baik dari pendakian ketiga. Tak semput sangat. Kami berjaya sampai ke hentian kedua.

Ada banyak perubahan di sini dari kunjungan ketiga dan keempat ini. Sudah ada entrance yang lebih proper. Juga laluan seakan tangga untuk memudahkan pendakian. Selain itu,terdapat banyak laluan baru.
Apa pun,sekali sekala melakukan aktiviti seperti ini bersama-sama kawan-kawan memang menyeronokkan.