Monday, May 30, 2011

~k.e.r.j.a~

Honest to say,ak tak pernah kerja makan gaji.Memang zero la pengalaman ak.Since cuti sem yang lama plus kena cari duit sendiri support lawatan kelas yang diwajibkan tu,memang ak kena kerja.

Pengalaman pertama cari kerja ni boleh tahan jugak letihnye.Dengan muka suci ni,ak masuk dari 1 kedai  ke 1 kedai yang ad iklankan jawatan kosong di kedainya.Tak tahulah kenapa rezeki tak begitu menyebelahi ak.Maybe muka ak terlalu keanak-anakan kot.Tak pon sebab muka baik sangat.Tu yang diorang tak bagi peluang untuk ak timba pengalaman kerja yang pertama ak kat kedai diorang.Ada yang terus me-reject ak terus sebelum sempat ak mintak borang untuk diisi.Ada jugak yang terus cakap kerja da full biler tengok muke ak yang cute ni sedangkan iklan kat depan kedai tu sebesar-besar alam.Dan yang paling standard adalah yang hanya memerlukan pekerja yang berpengalaman.Normal la tu.So memang tak ada chance la budak yang baik cam ak ni nak timba pengalaman.

Tapi ada jugak la yang still bagi peluang untuk isi borang.Pastu terangkan serba sedikit pasal kerja.Pastu bagitahu jawapan standard "esok kami akan kol semula untuk beritahu jawapan o datang interview".

Sedang ak layan citer The Roomate tadi,ak dapat panggilan untuk interview kerja.Happy giler.Ondewei tu,memang macam-macam lam imaginasi ak ni.Dah terbayang camner ak akan pergi kerja.Camner shift ak nanti.Macam-macam la.Tapi bila dah makin dekat dengan tempat interview tu,makin berdebar rasanya.Nak tahu kenapa?Sebab sepanjang hidup ak selama 21 tahun ni,ak tak pernah g interview.Nak masuk u pon,ak akan pastikan kos dan u yang ak pilih ni takkan ak interview.Memang menakutkan.Terbayang macam-macam lam benak ak ni.Nanti ape soalan yang akan ditanya?Kena bawak pe?Ape yang perlu ak cakap dan apa yang tak perlu ak cakap?Apa yang ak perlu tahu?Memang banyak la.

Masa sampai kat tempat interview tu,dah ada beberapa orang yang sampai dulu.Laa....ingatkan nak interview ak seorang j.=p...ak yang last.Lame jugak die interview setiap orang.Walaupun hanya 4 pemohon j,tapi dekat 2 jam ak tunggu turn ak.Sangat-sangat letey.Bile dah turn ak,jangan cakap la betapa gabranya ak.Sampai terjujur semuanya.Walaupun seorang j interviewer,tapi ak still rase kecut perut.Nasib baik die baik.Alhamdulillah semua soalan ak dapat jawab.Lastly die cakap die akan kol semula untuk bagi jawapan dalam tempoh 3 hari ni.Mudah-mudahan ak dapat kerja tu...amin..

Sangat berharap agar dapat kerja yang sesuai dengan jiwa dan rakan kerja yang baik-baik..